Zelf doen of uitbesteden?

Veel ondernemers twijfelen of ze hun boekhouding in eigen hand willen houden, of toch liever willen uitbesteden. Beide keuzes hebben voordelen en nadelen. Op deze pagina leggen we je uit wat deze voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Boekhouding uitbesteden: de voordelen op een rij

Ontdek hieronder wat de voordelen zijn van het uitbesteden van je boekhouding aan een professional.

1. Je bespaart veel tijd

Als ondernemer ben je een echte duizendpoot. Je bent verantwoordelijk voor de omzet, je personeel en de kwaliteit van je dienstverlening. Daar gaat veel tijd in zitten. Door je boekhouding aan een professional over te laten, bespaar je kostbare tijd die je kunt investeren in zaken waar je écht het verschil mee kunt maken. Dat levert per jaar tot wel honderden uren extra tijd op.

2. Je verkleint het risico op fouten

Boekhouden is een vak apart. Niet elke ondernemer is daar goed in. En zelfs als je feeling hebt voor cijfers en data, is de kans groot dat je fouten maakt. Je hebt immers geen opleiding tot boekhouder gevolgd. Door je boekhouding uit te besteden, weet je zeker dat je financiële administratie in handen is van een hoogopgeleide expert. Dit is een hele zorg minder voor je bedrijf.

3. Je profiteert van een sparringpartner

Een externe boekhouder verricht niet alleen je administratie, maar denkt ook met je mee over de koers van het bedrijf. Dankzij automatisering houden boekhouders steeds meer tijd over om hun klanten proactief te adviseren. Ze denken mee over investeringsmogelijkheden, helpen je om de juiste budgetten te bepalen en stellen forecasts voor je op. Een waardevolle sparringpartner voor je bedrijf dus.

4. Je verdient je investering eenvoudig terug

Boekhouding uitbesteden kost geld, maar in de meeste gevallen verdien je die investering eenvoudig terug. Een boekhouder beschikt namelijk over actuele kennis van belastingwetgeving en financiële regelingen. Hij of zij weet precies hoe je slim investeert en maximaal bespaart. Ook loop je dankzij de inzet van je boekhouder geen risico op boetes, te late betalingen, dubbele betalingen en andere kostbare fouten.

Wat zijn de nadelen van boekhouding uitbesteden?

Je weet nu wat de voordelen zijn van je boekhouding uitbesteden, maar zijn er ook minder leuke kanten aan? Hieronder vind je een overzicht van mogelijke nadelen van het uitbesteden van je boekhouding:

1. Je mist een gevoel van controle

Wanneer je de boekhouding niet langer zelf doet, heb je per definitie minder controle. Je bent niet langer op detailniveau met je financiële cijfers bezig. Voor sommige ondernemers is dat heel spannend. Of je dit als nadeel kunt beschouwen, is vooral een kwestie van vertrouwen. Hoe meer je op je boekhouder vertrouwt, hoe minder je het gevoel hebt dat je de controle mist. Let er dus goed op dat je alleen met een externe boekhouder in zee gaat wanneer die een goede en betrouwbare reputatie heeft.

2. Het zorgt voor extra kosten

Het uitbesteden van je boekhouding kost geld. Meestal gaat dit om een vast bedrag per maand. Dit gaat zeker niet om fortuinen, maar het is wel een serieuze investering. Heb je op dit moment al veel overhead en wil je de kosten voor je onderneming laag houden? Dan is het mogelijk slimmer om je boekhouding zelf te blijven doen. Houd er wel rekening mee dat je dankzij het uitbesteden hiervan een hoop tijd bespaart. Die tijd kun je weer investeren in je onderneming zelf.

Waarop letten als je je boekhouding uitbesteedt?

Heb je besloten dat je je boekhouding wilt uitbesteden aan een professioneel administratie- of accountantskantoor? Dan maak je een keus waar je veel tijd en energie mee bespaart. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, raden wij je aan om op de volgende zaken te letten:

Bepaal vooraf waar je behoefte ligt

Elke boekhouder heeft weer een andere werkwijze. Sommige boekhouders werken nog met spreadsheets en zitten het liefst de hele dag met hun neus in de cijfers. Andere boekhouders vinden het juist fijn om actief betrokken te zijn bij de bedrijfsvoering en daar een adviesrol in te vervullen. Denk vooraf goed na over wat je prettig vindt en wat je van een externe boekhouder verwacht. Zo voorkom je een mismatch.

Maak vooraf duidelijke afspraken

Wanneer je met een boekhouder in zee gaat, is dit vaak een samenwerking op de lange termijn. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over wat je van elkaar verwacht, creëer je een prettige onderlinge workflow. Dat is prettig voor jou, alsook voor de boekhouder in kwestie.

Kies een betrouwbare partner

Niet elke boekhouder is even bevlogen en getalenteerd. Daarom raden we je aan om vooraf het nodige onderzoek te doen naar de reputatie en de kwaliteit van de boekhouder die je overweegt te kiezen. Kijk naar recensies op internet, vraag rond in je netwerk en stel kritische vragen tijdens een eventueel acquisitiegesprek. Ook het opvragen van referenties kan een slimme zet zijn. Zo weet je zeker dat je niet in zee gaat met iemand die niet bij jouw onderneming past.

Bij Cash informeren we je graag over het kiezen van een betrouwbare zakenpartner voor je boekhouding. Door heel Nederland zijn accountants- en administratiekantoren gevestigd die Cash gebruiken als hun vertrouwde boekhoudsoftware. 

Dat levert jou als ondernemer grote voordelen op. Dankzij Cash bespaar je bijvoorbeeld een hoop tijd, voorkom je menselijke fouten en word je de cashflow optimaal inzichtelijk. Cash helpt jou om te groeien op een manier die bij jouw onderneming past. Schaalbaarheid speelt daarin een belangrijke rol. Dankzij het modulaire karakter van Cash, kies je helemaal zelf hoe je de samenwerking met je boekhouder inricht. Wil je heel je financiële administratie uitbesteden? Dat kan. Maar het is ook mogelijk om een deel daarvan zelf in de hand te houden.

Zelf doen of uitbesteden? Cash biedt de oplossing

Of je je boekhouding nu zelf wilt blijven doen of uitbesteden: Cash biedt in beide gevallen de oplossing. Zo kun je ervoor kiezen met een accountants- of administratiekantoor samen te werken dat Cash als software gebruikt, maar je kunt als ondernemer ook zelf aan de slag met Cash.

Of het nu om geld, voorraad, mensen of machines gaat, bij Visma Cash geloven we dat jouw business moet bewegen. Het doel van onze software is om jouw zakelijke processen van de juiste flow te voorzien. Van je salarisadministratie tot je voorraadbeheer en van je prognoses en planning tot je benchmarking. Dankzij Cash komt alles samen in één flow die jouw bedrijf naar een hoger level tilt.

Meer berichten

Alle berichten
Vrouw aan het werk op haar tablet
Waarom het verwerken van inkoopmutaties in Excel niet meer van deze tijd is

Verwerk jij de inkoopmutaties van je groothandel nog in spreadsheets? Dan ben je lang niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van…

Lees meer
Vrouw aan het werk achter haar laptop met collega's op de achtergrond
Voorkom aangifte-stress: je boekhouding automatiseren is makkelijker dan je denkt

Bijna elke ondernemer krijgt te maken met aangifte-stress. Want is de cashflow van het bedrijf wel up-to-date? En worden er geen zaken over het hoofd…

Lees meer
Twee mensen die bonnetjes en facturen verwerken voor de administratie
Verwerk jij facturen en transacties nog handmatig?

Weet je nog dat je vroeger strafwerk moest schrijven? Honderd keer dezelfde regel opschrijven, net zolang tot je hand ervan verkrampte. Nu je…

Lees meer