Niet willen automatiseren, maar het toch doen

Steeds meer bedrijven werken met software om hun financiën te automatiseren. Toch blijkt een aanzienlijk deel van de ondernemers hun boekhouding nog steeds via spreadsheets te beheren. Niet omdat ze dat de beste manier vinden, maar omdat ze er tegenop zien om hun werkwijze te moderniseren.

Die weerstand is begrijpelijk. Het implementeren van een ERP-systeem kost tijd, er gaat een leercurve aan vooraf en verandering is nu eenmaal moeilijk. Herken je dit gevoel? We geven je hieronder drie redenen waarom ondernemers kiezen voor het handmatige beheer van hun voorraden en inkoopmutaties (en waarom dat niet verstandig is).

1. Je houdt niet van verandering

Verandering is spannend, zelfs als het verbetering oplevert. Wanneer je druk bent met je werk, blijft er bovendien weinig tijd over om een volledig ERP-systeem in je groothandel te implementeren. Modernisering blijft daardoor vaak uit of wordt slechts mondjesmaat doorgevoerd. Het resultaat: je blijft je voorraadbeheer en inkoopmutaties handmatig verwerken.

Toch komt er een dag dat je niet langer om verandering heen kunt. Bij groeien hoort nu eenmaal groeipijn. Dat geldt voor het menselijk lichaam, en ook voor bedrijven. Dat zag je in de jaren tachtig en negentig met groothandels die overschakelden van de typemachine naar de computer. En dat zie je nu met groothandels die de overstap maken van Excel naar een geautomatiseerd ERP-systeem.

2. Automatisering instellen kost tijd en energie

De overstap van handmatig werken naar een automatiseringsoplossing kost tijd en energie. Je moet al je financiële data overzetten naar je nieuwe software en je hebt tijd nodig om de werkwijze van de software te leren kennen.

In de praktijk blijkt dat de overstap van handmatig werken naar een boekhoudsysteem een stuk minder heftig is dan ondernemers denken. Je kunt je bestaande digitale gegevens eenvoudig met een API aan je software koppelen, waardoor je dit niet dubbel hoeft in te voeren. De boekhoudprogramma’s van vandaag de dag zijn bovendien heel eenvoudig in gebruik, zelfs als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt. Na een paar dagen ben je eraan gewend en wil je nooit meer terug naar je oude werkwijze.

3. Je weet niet wat je kunt verwachten

Je ziet er wellicht tegenop om je huidige werkwijze vaarwel te zeggen en de overstap te maken naar een automatiseringsoplossing. Dat komt omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten en of het allemaal gaat lukken. Je oude vertrouwde werkwijze lijkt daardoor een aantrekkelijkere keuze.

Deze bezorgdheid is begrijpelijk, maar totaal overbodig. Wanneer je een nieuw ERP-systeem kiest, krijg je namelijk uitgebreide hulp van de softwareontwikkelaar of van je accountant. Je leert zo stap voor stap om op veilige, eenvoudige en verantwoorde wijze met de software te werken.

Breng je groothandel in beweging met Cash

Wil je je voorraadbeheer en inkoopmutaties automatiseren? En zoek je een digitale tool waarmee je mensen, geld, voorraad en machines in beweging brengt? Dan is Cash hét ERP-systeem waarmee je jouw groothandel naar een hoger level tilt.

Van salarisadministratie tot voorraadbeheer en van planning tot benchmarking: met Cash breng je de perfecte flow aan in jouw onderneming. En het mooie is: je kiest helemaal zelf hoe je je financiële administratie inricht. Je kunt dit intern oppakken, maar ook deels of zelfs geheel uitbesteden aan je accountant.

Meer berichten

Alle berichten
Samen bouwen aan de toekomst van Cash

Op dinsdag 19 november 2024 kwamen we samen met een enthousiaste groep testpanel klanten tijdens onze meest recente Co-Creatie Dag. Het was een inspirerende...

Lees meer
Drie mensen in gesprek met elkaar
Wel of niet je boekhouding uitbesteden? De voors en tegens

Veel ondernemers twijfelen of ze hun boekhouding in eigen hand willen houden, of toch liever willen uitbesteden. Beide keuzes hebben voordelen en nadelen. Op...

Lees meer
Vrouw aan het werk op haar tablet
Waarom het verwerken van inkoopmutaties in Excel niet meer van deze tijd is

Verwerk jij de inkoopmutaties van je groothandel nog in spreadsheets? Dan ben je lang niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de...

Lees meer